11 Kasım 2011 Cuma

Gelişim Alanları sayfa 40 kemik sağlığı

Kemik Sağlığı
ÇOCUK VE ERGENLERDE KEMİK SAĞLIĞI

Çocukluk ve ergenlik dönemi kuvvetli ve sağlıklı iskelet oluşumunun gerçekleştiği önemli yıllardır. Kemiklerin büyüdüğünü boy uzaması ile anlarız, ancak kemiğin içyapısının kuvvetlenmesinin ve büyümesinin belirli bir göstergesi yoktur.
KEMİKLER NASIL BÜYÜR?
Kemik çok kuvvetli bağ dokusundan yapılmıştır. Kemiği sertleştirmek için bağ dokusunun üstünde kalsiyum depolanır. İskelet sisteminin birçok yerinde kemik parçalayan hücreler (osteoklast) eski kemiği yok ederken, kemik yapan hücreler (osteoblast) yeni kemik oluştururlar.
KEMİK OLUŞTURAN MADDELER

Kalsiyumdan Zengin Yiyecekler
 

   
Çocukluk çağında vücut kemik ve dişlerde yerleşecek şekilde kalsiyum biriktirir. Kalsiyumdan zengin kaynaklar süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleridir ancak kalsiyum yeşil yapraklı sebzeler ve pişmiş tahıllarda da bulunmaktadır. 3 -12 yaş arasındaki çocukların günde ortalama 800 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. Bu miktarı bir bardak süt, bir bar­dak yoğurt ve bir kibrit kutusu kadar peynirden elde ede­biliriz. Gençlerin ise kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1300 mg kadardır.
Kalsiyum emilimi için D vitaminine de ihtiyaç vardır. Süt ürünleri, margarin ve balık yağı D vitamini içermesine rağ-men bu vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Yaz aylarında günlük 15 dakika güneş ışığı yeterlidir ve deri kanseri riskini arttırmaz.

Yaş GruplarıAlınmasıgereken günlük Kalsiyum
Miktarı(miligram)
0-6 ay210
7-12 ay270
1-3 yaş500
4-8 yaş800
9-18 yaş1300
 
Çocukların Günlük AlmasıGereken Kalsiyum Miktarı
(Bir bardak süt ve yoğurtta 300 mg, bir kibrit kutusu peynirde 200 mg kalsiyum vardır)
Meşrubatların, çocukların beslenmesinde süt ve süt ürün-lerinin yerini alması, kalsiyum kaybına neden olmaktadırlar.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder